My photo
a utopist, a green, a free soul, a liberal, a young (well let's say 'a new' rather than 'young') mother, a rebel, a thinker, a smiler, a wonderer, a note, a butterfly, a rainbow, a nymph, a kite, a wave, a breeze from the sea, a purple soul, a chocolate-addict, a lover...

Monday 22 August 2011

Yeter Artik Cifte Standarttan!



Bafa Golu kenarinda Agustos 2011
Yabanci olarak gorulmekten ve surekli kaziklanilmaktan fenalik geldi! Yeteeeerrrr artik diye bagirmak istiyorum bizi tum kaziklamaya calisanlara!
Nereye gidersek gidelim, ne almaya kalkarsak kalkalim surekli olarak aptal yerine konulmaya calisiliyoruz, insanlar bizi surekli kaziklamaya calisiyorlar ve artik tamamen gina geldi. Artik o kadar paranoyak olmusum ki herkes otomatikman bizi kaziklamaya calisiyor olarak algiliyorum herseyi zaten. Bodrum'dan ciktik, Bafa Golu'nun ordan gecerken (ki bilir misiniz bilmem, esasinda Bafa Golu Ege Denizi'nin bir parcasiyken nehirlerin getirdigi aluvyaller sayesinde bir gole donmustur ve cevresinde birsuru antik kent vardir ve gezmesi cok zevklidir), bir kafe-restoran gorduk, durduk bir seyler yiyelim ve hareket etmis olalim diye. Sonra bir gozleme ve iki ayran ismarladik. Siparisi alan kadin salata ister misiniz, cay ister misiniz diye sordu. Hayir dedik. Ama gozlemenin yaninda yesillik birseyler ve yemek sonrasinda benim saf birsekilde ikram olarak dusundugum cay geldi. Hesabi odemeden once ordaki zeytinyaglarina baktim. Ama zeytinyagi almadan once bir gozleme ve iki ayran var diyerek hesap ne kadar diye sordum. Yanlis hatirlamiyorsam 15TL aldilar ama cay ve salata icinde!!! Cunku kadin 'cay da vardi dime' diye sordu!!! Ben de dumur oldum. Neyse ne soylendim, ne de birsey dedim. Sadece parayi odeyip ciktim. Sorun iki lira fazla odemissin, odememissin degil. Insanlarin seni bu ulkede ozellikle yabancisin diye (Damien'la gezerken, ya da neden beni hala turist olarak goruyorlar anlamiyorum ama) uc kagida getirmeye calismalari. Biraz ilerledikten sonra gozleme 2 TL diye zaten yazilar gorduk. Sonuc olarak Bafa Golu'nun kenarinda bir aile restorani nasil oluyor da sanki izmir'in 'trendy' bir yeriymis gibi fiyat biciyor anlamiyorum. Esasinda bu olay uzun zamandir yasadigimiz olaylarin bardagi doldurdugu son anlardan biriydi. Evet kucuk bir olay ve de onemsiz ama gercekten yasadigin ve ait oldugun ulkede surekli kaziklanilmaya calisilmak yorucu. Bundan bir yil once ben 7.5 aylik hamileyken istanbul'a ev bulmaya geldigimizde oyle sahtekar emlakcilarla karsilastik ki! Bu ulkede insanlarla ugrasmak kolay degil. Kendi kucuk yuvani kurup, sakin sakin, etliye sutluye karismadan kucuk bir dunya kurup yasadiginda sanki hersey daha iyi.. Hep derim: Allah iyilerle karsilastirsin...


not: Bu yaziyi birkac gun once yazip, yayinlamamistim. Sonrasinda Beyazit'tayken Damien'a kucuk bir canta alalim dedik. Isportacidan fiyat sorduk, 20TL dedi satici. Kaziklamaya calistigi belliydi bizi ama biz canta arayarak vakit kaybetmeyelim diye 15Tl'ye pazarlik yaptik. Ertesi gun Ortakoy'de bizim kosedeki dukkanda bi baktim, ayni cantanin cok benzeri var. Kac para dedim ve 5TL oldugunu ogrendim. Sanirim ozellikle turistlerin cok oldugu yerlerde alisveris yapmamak lazim. Nitekim ha Bodrum ha Beyazit: surekli kaziklanilmaya calisiliyoruz :( Iste hayat boyle.. ne yaparsin.. Saglik olsun, guzellik olsun, insanlik olsun... Allah iyilerle karsilastirsin..

5 comments:

  1. Bir öneri: Bir yerden alış veriş yaparken Damien'la konuşma , birşey yemek içmek için oturduğunuzda da garsonla sen konuş ve önceden ödeme yap :)
    (böyle bir öneri vermek zorunda kalmak bile utandırıcı.. neyse..eğitim şart :)

    ReplyDelete
  2. Evet zaten bu tarz yontemler gelistirmek zorunda kaldik zaman icinde, ama yine de insanlar durustan, tipten anliyorlar iste :( Beni bile turist saniyorlar, durum o kadar vahim yani!Artik emlakcilara sadece ben giriyorum, restoranlarda da genelde hep ben konusuyorum. Ama olmuyor iste :(

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. selamlar, ben bu durumun "turist görünümlü" olmanızdan kaynaklandığını düşünmüyorum doğrusu. Türkiye'de turistik olmasına gerek yok herhangi bir yerde yerli veya yabancı birilerini kazıklamak için hiçbir fırsatı kaçırmazlar. Bilhassa cafe ve restoranlarda kazık yememek için ya susup kabullenmek ya da kavga etmek gerekiyor. İzmir'in "trendy" yerlerindeki (öyle bir yer var mı??) fiyatlarla yarışan bir düzine sefil yer gördüm. Misal Foça'da 1 adet patatesli gözlemeyi 9 liraya satan bir yer! Hayatımızın en güzel kazıklarını da yine İzmir'de ve yine Türk emlakçı, Türk doktor, Türk taksici, Türk emlakçı, Türk tesisatçıdan vs vs vs vs yedik. Ama önyargım İzmir'e karşı değil ama, Türklere karşı!

    ReplyDelete
  5. Evet izmir'de 'trendy' yerler var. Genelde Balcova, Guzelbahce ve Incilralti'nda yeni acilan ve izmirli'lerin bir sureligine (yeni bir yer buluncaya kadar) gittikleri yerler var. Mesela en son biz annem ve ablamla 'patlican' diye bahcelik bir yere gidip gozleme yemistik ve gozlemenin 11TL oldugunu gorunce gozlerimiz kisa sureligine soka girmisti :) Ama hesaplar annemden olunca lezzeti cok guzel geldi :)Bi de insan nedense ailesinin yaninda olunca hissettigi guven hissinden sanirim bazi seyler cok koymuyor. Ama tek basina olunca daha bi farkli oluyor hersey. Farkli renklerde gozluk cami kullanmak gibi bazen bakis acilarimiz sanirim. Pembe/ mor/ siyah gozlukler farkli gosteriyor 'varolanin' niteligini... Eskiden Avustralya'da tam hatirlamiyorum ama 'Turk gibi dogru/saglam' diye bir atasozu varmis. Sonralari bu atasozu 8 siddetinde deprem gecirmis diye duymustum. Durum neden boyle bilmiyorum. Mesela sadece Ramazan geldi diye sebze-meyve fiyatlari bile asmis kendini (ve bunu denetleyen bir birim neden yok!!). Biz ingiltere'de aldigimiz domates fiyatindan daha cok para odemek zorundayiz su an. Tabi su da var her sey surekli degisiyor. 7 sene disarda kalip geri dondukten sonra herseyi yerli yerinde bulamiyorsun tabi. Kultur degisiyor, fiyatlar ve insanlar degisiyor.. Otomatikman da karsilastirma psikolojisine giriyorsun. Yine de yedigimiz en kotu kazik 9 liralik bir patates kizartmasi ve 15 Liralik gozleme olsun ;)Bu arada harika insanlar da var. Esasinda harika insanlar cok. Ama nedense biz insanoglu sadece basimiza olumsuz enerji sacan olaylar geldiginde anlatma ihtiyaci duyuyoruz sanirim. Ben kendi adima Turkiye'yi seviyorum. Cok farkli hayatlar var bu ulkede. En cok taksicilerden sikayetciyim. Senin de dedigin gibi Alper, turist olmakla alakasi yok, taksicilerin buyuk bir cogunlugu nedense surekli dolandirmaya meyilli oluyor :( Hayat hep de neseli anilarla dolu olmuyor ama umarim guzel anilarin yasama enerjimizi cogalttigi anlar fazlasiyla cok olur :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...