My photo
a utopist, a green, a free soul, a liberal, a young (well let's say 'a new' rather than 'young') mother, a rebel, a thinker, a smiler, a wonderer, a note, a butterfly, a rainbow, a nymph, a kite, a wave, a breeze from the sea, a purple soul, a chocolate-addict, a lover...

Thursday 6 June 2013

Şekersiz ve pekmezsiz tatlı tarifi / An Easy sugar-free recipe

Son iki buçuk yıldır şekere alternatif gönül rahatlığıyla kızıma verebileceğim bir tatlı tarifi arıyordum. Malumunuz pekmezin ve balın 60-70 derecenin üstünde pişirildiğinde kansorojen maddeye dönüştüğünü öğrendiğimden beri kek ve kurabiyelerde pekmez ve balı kullanamıyordum. Ek bilgi: Delfina [an itibariyle dolu dolu 2.5 yasında] son 6 aydır bol bol bal, tahin-pekmez, arı poleni yiyor. Neyse sözü uzatmayıp hemen tarife geçelim:

1 su bardağı yulaf ezmesi [çok sağlıklıdır, İskoçlar kahvaltıda çok tüketir. Ama tüketildikten sonra dişler fırçalanmalı ya da şu içilmeli çünkü yulafın dişleri çürütücü etkisi var
2 muz
Bir avuç kuru üzüm
2 hurma [çekirdeği çıkarılmış ve küçük küçük kesilmiş]
Delfina sevinçle kurabiyesini yerken

Hepsini karıştırıp, bir tepsiyi yağlayıp, içine karışımı döküp, 175 derece fırında 20 dakika pişirebilirsiniz.
Çok besleyici ve zevkle yenilen bir tarif..
Kırmızı yaban mersini (cranberry) ile de yapıyorum çok güzel oluyor. Elma ya da armut püresiyle de deneyebilirsiniz. Bir kısa not: kuru meyveleri kullanmadan önce mutlaka sıcak suyla yıkayın çünkü ya kumlu oluyor, daha sonra böbrekleri zorluyor, ya da yağ ve şekere banarak kurutuyorlar yaban mersininde olduğu gibi. O yüzden yemeden iyice sıcak suda, hatta birkaç su yıkamalı.

An alternative, yummy and sugar-free recipe:

1 cup of rolled oats
2 bananas
A handful of raisins or dried cranberries
2 pitted and cubed dates 
Mix, grease a tray and put the mixture in and bake for 20 mins at 175 degrees
Enjoy!

4 comments:

  1. Yulaf, 4,5 yaşındaki oğlumla vazgeçilmezimiz. Ben de çocuğunun beslenmesinde şekeri uzak tutmaya çalışan annelerdenim. Çocuk büyüdükçe, hatta sosyal ortamlarda bağımsız bulunmaya başladığı andan itibaren şeker hayatına giriyor. Ama yine de sağlıklı olanın temel alışkanlıkta yer almasının sağlanması çok önemli. Bu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim. Sevgiler!

    ReplyDelete
  2. Seninki kadar saglikli degil ama Ingilizlerin cok tukettiklerinden biri daha ;-)

    http://berceste.blogspot.com/2007/05/flapjack.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aman ne yerdik ne yerdik :)Saglikli diye yerdik bi de isin ilginci bu kadar seker yiyorduk :( Bosuna almamisim ben o kilolari ingiltere'de :) Saol paylasim icin ;)

      Delete
  3. Herseyin icinde seker vardi, tuzlularin bile! Bir dolu da katki maddesi. O yuzden evde yapmak masumcasi :P Sekeri cikartip denenebilir belki ;-)
    Ve kilolalar bel sorunu olarak dondu iste :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...