My photo
a utopist, a green, a free soul, a liberal, a young (well let's say 'a new' rather than 'young') mother, a rebel, a thinker, a smiler, a wonderer, a note, a butterfly, a rainbow, a nymph, a kite, a wave, a breeze from the sea, a purple soul, a chocolate-addict, a lover...

Sunday 23 June 2013

Ev-yapımı sinek kovucu ve ter kokusunu önleyici sprey


Bildiğiniz gibi bu blogda yayınlamaya çalıştığım konulardan biri kimyasallara karşı doğal çözümler nasıl üretilebilir konusu.
Dün doldurma parfüm işi yapan dükkanlardan birine gidip tanesi 2.5 TL'ye ana kısmı 10ml'lik camdan yapılma sprey aldım iki tane. Bunlardan bir tanesinin içine sinek-böcek kovucu bir karışım; diğerine basit, terlendiğinde kokmayı önleyici  bir sıvı hazırladık Delfina'yla. Hızlı ve eğlenceli bir hazırlama süreci geçirdik. İşte tariflerimiz:

Ev-yapımı sinek-böcek-kene kovucu: [10 ml'lik şişe için]

-Şişenin yarısını içme suyuyla doldurun
- Ardından aşağıdaki yağlardan damlatın
  • 4 damla citrönella yağı  [bu yağı TR'de bulmak imkansız değil ama biraz zor, bazı yağ satan dükkanlardan ya da internetten tedarik edebilirsiniz. Yurtdışından daha ucuza alabilirsiniz organik olanını. O yüzden mutlaka yurtdışına çıkacaksanız ya da yurtdışından getirtebiliyorsanız getirtin]
  • 6 damla biberiye yağı
  • 2 damla çayağacı yağı (çayağacını erkek çocuklarda kullanmayın, zayıf bir araştırmaya göre erkeklerde göğüs büyümesine neden oluyor.)
  • 3 damla karanfil yağı
  • 4 damla portakal yağı
  • 1 damla okaliptüs [çocuk gelişimine olumsuz etkisi olduğunu düşündüğüm için sadece 1 damla kullandım, büyükler içinse hazırlanacak sıvı 4 damla konulabilir]
  • 3 damla lavanta [Delfina'nın ve benim lavanta alerjimiz var maalesef, o yüzden bizim karışımımızın içinde lavanta yok. Ama siz, alerjiniz yoksa, ekleyebilirsiniz. Sinekler üzerinde etkilidir.]
-Yarım silme çay kaşığı karbonat [yemek sodası] ekleyip karıştırın
- Dışarı çıkmadan ve yatmadan önce vücudunuzun farklı yerlerine spreyleyin.
Hepsi bu! Daha ayrıntılı tarifler de var, bu bağlantıyı tavsiye ederim.
*Ayrıca ben balkonumda ve mutfağımda biberiye bitkisi bulunduruyorum, sinek kaçırıcı etkisinden dolayı [dikkat ederseniz etrafında sinek bulunan büyük otellerin bahçeleri biberiyeyle kaplıdır. Bir diğer noktaysa yemeklere biberiyenin çok yakışması]. Sineklerden tamamen kurtulmak isterseniz evde kurbağa beslemeye de başlayabilirsiniz tabii, gece sesinden uyuyabilirseniz ;))
Önemli not: Herhangi bir yağa sizin ya da bebeğinizin alerjisi olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka elinize yağdan bir damla damlatıp alerjik reaksiyon gösterip göstermediğinize bir bakın.
Önemli not 2: Kullanmadan önce mutlaka şişeyi çalkalayın.
Önemli not 3: Eğer elimde bu yağların hepsi yok, hangileri en önemlileri diyorsanız: citrönella, biberiye, çayağacı, lavanta en önemlileri. Ama bu yağlar gündelik hayatta da çok işe yarayan yağlar. O yüzden mutlaka evinizde bulundurun derim. Delfina düşüp bir yerini kanattığında, onu sinek ısırdığında mutlaka biberiye ve çayağacını sürüyorum. Ateşlendiğinde ya da ishal olduğunda ayaklarının altına kekik, lavanta, nane yağlarını sürüyorum. Ecza dolabımızda ilaçtan ziyade yağ var. Herkese tavsiye ederim.

Ev-yapımı ter kokusunu önleyici sprey [10 ml'lik şişe için]


Organik elma sirkesini sprey şişesinin içine koyun. Koltuk altınıza spreyleyin. Bu kadar kolay! Ben aylardır bu metodu uyguluyorum ve gerçekten üzülüyorum yıllarca koltuk altıma kimyasalları sürdüğüm için. Terin cinsine göre sirke işe yaramayabilir. Eğer sirke işe yaramazsa, karbonatlı su deneyin. Şişeyi yarısına kadar doldurup geri kalan kısmına karbonat koyup çalkalayın. Piyasada aynı mantıkta satılan himalaya tuz kalıpları da var.
Kimyasallardan arınmış olarak yaşamak o kadar da zor değil esasında. Herşey sağlıkla ve mutlu yaşamak için!

11 comments:

  1. Eline saglik :)

    (Yorumlardaki harf onayi kabusunu kaldirsan :( )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bazen 'spam' yazi geliyor, onu onlemek icin yapiyorum ;)

      Delete
  2. sirke kötü koku yapmıyor mu? ben de kullanmak istiyorum ama kötü kokudan çekiniyorum. Bilgiler için teşekkürler. sevgiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yok, kesinlikle yapmiyor. Ilk surerken sirke kokusunu duyuyorsunuz. O kadar! Koltuk altinda koku yapan bakterinin olusmasini onluyor sirke anladigim kadariyla. Daha denemeye firsatim olmadi ama piyada gul, incir, biberiye sirkeleri mevcut. Organik elma sirkesinin kokusu da cok hafif oluyor, elma suyu gibi kokuyor hatta :) Saglikla

      Delete
  3. Merak ettim, ökaliptus yağı neden çocuk gelişiminde sorun yaratabilir.

    Ter kokusu için gül suyu da iyi bir alternatif...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uzun zaman once okaliptus ile ilgili olumsuz bir arastirma okumustum. Simdi ariyorum ariyorum bulamiyorum. Kaynak olarak o yuzden gosteremiyorum ama o okudugum arastirmanin haricinde soyle bildigim bilgiler. Okaliptus sadece Avustralya'da bulunurmus eskiden. Yanlis hatirlamiyorsam koalalar yiyor yapraklarini hatta. Koloni faaliyetlerinden sonra dunyanin farkli yerlerine yayilmis bitki. Ve gunumuzde ornegin batakliklari kurutmak icin kullaniliyor. Oyle ki okaliptusun kullanildigi batakliklara tekrar sinek gelmiyor. Yani masum bir bitki degil. Zaman gecse bile gelmiyor. Evet hasere, bocekleri kaciriyor dogru ama sadece olumlu anlamda degil. Okudugum arastirmada da okaliptusun cocuk gelisimini olumsuz etkiledigi yaziliydi. O yuzden ben kullanmiyorum normalde okaliptusu.
      Sineksiz yaz aylari diliyorum..

      Delete
  4. Benim okudugum bir yazida da cocuklar uzerinde hormon degisimlerine sebebiyet verebilecegi yazili idi. Linki dogal bitkiler grubunda vermistim Esra, uye isen oradan bulabilirsiniz. Bunun yaninda bu linkte baska seyler de var http://www.healthline.com/natstandardcontent/eucalyptus-oil#2 Birkac sayfalik bir yazi bu ve 2. sayfasini gonderiyorum. Digerlerine de bakabilirsiniz.
    Neticede bilerek kullanmakta fayda var herseyi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dilek, bu baglanti harika oldu. Ne zamandir kaynak bulamiyordum. Cok tesekkurler :)

      Delete
  5. Yurt dışından getirme şansım yok, citrönella yağını nasıl bulabilirim? GEce cibinlikle kurtarabiliyorum oğlumu sineklerden ama gündüz farkında olmadan yiyorlar, alerjisi de var kocaman şişip kızarıyor :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben Eminonu'nden esansiyal yag olarak buldum. Cevrenizdeki aktarlara sorabilirsiniz. Ayrica bir arkadasim su siteyi tavsiye etti:
      http://e-basakorganik.com/urun-112-citronella.html

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...